Liverpool – en mangfoldig kulturby

Liverpool er en by med røtter i mange leire, noe som gjør den til et sted hvor du kan nyte kulturuttrykk fra svært ulike miljøer. Hva sier du for eksempel til en helg med fotball i toppklasse den ene dagen, og en konsertopplevelse som kombinerer lyd- og lysteknologi, med design og klubbing, den andre?

Fra gammelt av har Liverpool vært en sjøfartsby, og impulser fra alle verdenshjørner er kommet inn med lasten, og med fremmede handelsreisende. Da industrialiseringen skjøt fart, ble byen også en industriby med stor arbeiderklassebefolkning. Fotballen begynte så smått å bli formalisert på samme tid, og ble raskt en arena hvor arbeiderklassen fikk økt innflytelse mot elitene. Dette gjorde noe med arbeiderklasseidentiteten, og med hvilken betydningsfull rolle fotballen fikk.

Da The Beatles oppstod i Liverpool, feide inn på musikkscenen og forandret lyden av pop for alltid, var det altså ikke bare arbeiderklassebakgrunnen som kjennetegnet dem. Med seg i bagasjen hadde de også en musikkscene med impulser fra hele verden, som i mange år hadde blandet sjangre som Rock n`Roll, skiffle og R&B på en helt særegen måte.

Det er naturlig å tenke at det er vanskelig å hevde seg som musiker når du sammenlignes med The Beatles, men like fullt har Liverpool fortsatt å fostre en stor mengde musikere og band, som står godt på egne ben: Echo & the Bunnymen, the Teardrop Explodes og Frankie Goes To Hollywood er eksempler på band som har skrevet seg inn i musikkhistorien, og også i dag lages og spilles det masse ny musikk i byen. Blant band fra denne siden av årtusenskiftet, kan Ladytron, the Wombats og the Hummingbirds nevnes. Dessuten er klubbscenen i Liverpool svært spennende, og her videreføres arven fra gammelt av, ved at ulike sjangre, kunstuttrykk og medier blandes til helt nye opplevelser. Sjekk det ut!