Metallica

Bandet Metallica kommer fra Los Angeles, og har spilt sammen siden 1981. De har blant annet vunnet Grammy-prisen, og solgt mer enn 100 millioner album verden over. Det gjør dem til et av de mest suksessfulle rockebandene gjennom historien.

Fra sped start til suksess

I starten spilte Metallica thrash metal. De hadde en lojal, men ganske liten fangruppe. Men da de begynte å spille mer moderne hardrock på starten av 1990-tallet, tok det av. Da fikk de raskt mange nye fans, mens enkelte tidligere fans syntes bandet gikk for langt, og ble for kommersielt. Som de fleste band har de opplevd oppturer og nedturer. Den største nedturen var nok dødsfallet til bassisten Cliff Burton, som omkom i en bussulykke i Sverige i 1986. Men bandet skaffet seg en ny bassist noen uker senere, og fullførte turneen, blant annet til ære for sin avdøde venn.

Norgesvenner

Metallica kan med rette kalles norgesvenner. Bandet har spilt i Norge hele 14 ganger. Første gang var i 1986, og den foreløpig siste konserten var i 2015. Ettersom de spilte to kvelder på rad under tre av besøkene, har de holdt hele 17 konserter i Norge, og flere av konsertene ble solgt ut på rekordtid.