Nirvana

Det amerikanske bandet Nirvana ble startet i 1987, og spilte sammen fram til 1994, da sangeren deres døde. Den mest kjente sangen deres er Smells Like Teen Spirit, som gjorde bandet verdenskjente. De blandet sammen ulike sjangere innen rock, og spilte det som i dag kalles grunge.

Kurt Cobain

Sangeren og frontfiguren Kurt Cobain ble en talsperson for sin generasjon, men han likte ikke å stå i sentrum, og ønsket at fokuset heller skulle rettes mot bandets musikk. Bandets tredje album var litt mørkere enn de andre, men ble en suksess blant kjernepublikummet. En akustisk konsert på MTV i 1993 bidro også til å framheve nettopp dette albumet. Kurt Cobain døde i 1994, og bandet ble oppløst etter hans død.

Utgivelser etter Cobains død

Flere av bandets album ble utgitt etter at Kurt Cobain døde. Den akustiske konserten som ble spilt inn for MTV ble gitt ut som album i 1994. Det ble også gitt ut en videosamling samme år. Før neste utgivelse ble det rettstvist om sangen You Know You’re Right. Men tvisten løste seg til slutt, og sangen kom med på albumet Nirvana, som inneholder bandets største hits. Det ble senere også gitt ut demoer og et samlealbum.