Sex Pistols

Det er ett band som forbindes med britisk punk mer enn noe annet, og det er ingen tvil om at dette navnet er Sex Pistols. Gjennombruddet kom på 70-tallet, noe som betyr at dette er bandet som man fort kan møte på middelaldrende kvinner og menn som kan fortelle entusiastisk om deres forhold til dette legendariske bandet. De har dessuten også mye av æren for at vi også fikk The Clash i den samme tidsperioden, da deres debut var som oppvarmingsband for nettopp Sex Pistols.

Det som skiller Sex Pistols fra mange andre legendariske band og artister fra alle sjangre er hvor kort tid de faktisk varte. Der de fleste kjente band og artister bruker mange år på å bygge opp navn og rykte varte Sex Pistols bare to og et halvt år fra de ble grunnlagt i 1975. At de dermed har klart å bygge seg opp til å bli et av de største navnene i musikkhistorien er for det første ekstremt imponerende, men det sier også noe om kvaliteten og annerledesheten i musikken deres. Mange tror kanskje at de har mange album og singler, men sannheten er litt annerledes. Sex Pistols ga nemlig bare ut et eneste album, og fire singler. Navnet på albumet var Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols.

Konsertene deres var intet mindre enn legendariske, og endte ofte med opprør og store problemer i gatebildet. Dette var tross alt noe av det punken spilte på, men det første til at Sex Pistols fikk store problemer med utleiere, lokale myndigheter og politi når de skulle holde konserter.

Tekstene deres sjokkerte det offisielle Storbritannia, som på denne tiden var inne i en ny-konservativ samfunnsoppbygning. Singelen God Save the Queen, oppkalt etter Storbritannias nasjonalsang, ble raskt til en alternativ og mer rebelsk nasjonalsang. De sjokkerte også med andre temaer, som holocaust og forbrukerkultur.

Selv om de ble oppløst i 1978 har de hatt gjenforeninger senere. Siste gang var i perioden fra 2007 til 2008.